"Twin Peaks cherry pie & a damn fine cup o? coffee"

2010-07-19

sponsored links

Cooper ügynök kedvenc cseresznyés pitéje valóban nagyon finom - önmagában, fagyival vagy vaníliás szósszal, és persze egy bögre kávéval kísérve. :-) A kultikus sorozat egyébként éppen 20 éves.

hozzávalók a tésztához:

150 g hideg vaj
4 dl liszt
1/2 dl porcukor
1 tojás
1/2 ek víz

a töltelékhez:

kb. 1 l cseresznye (vagy ízlés szerint több-kevesebb)
1 dl cukor
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja és leve
2 ek étkezési keményítõ

a megkenéshez:

1 tojás
1 ek tej
barnacukor

A kockázott vajat összemorzsoltam a liszttel és a porcukorral. Hozzáadtam a tojást és a vizet, és összedolgoztam. Folpackba csomagoltam, és 30 percre hûtõszekrénybe tettem.
A kimagozott cseresznyét felfõztem a kikapart vaníliával, magával a vaníliarúddal, a cukorral  és a citrom reszelt héjával. A citromlét simára kevertem az étkezési keményítõvel, és hozzáadtam a cseresznyéhez. Egy-két percig kevergettem, amíg besûrûsödött. A vaníliarudat eltávolítottam.
A tésztát két részre osztottam - az egyik kicsit nagyobb lett, mint a másik. A nagyobb darab tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtottam - kb. 30 cm átmérõjû, és 5 mm vastagságú lett. 24 cm átmérõjû formába helyeztem úgy, hogy a tésztaszéleket hagytam kilógni. A tésztára öntöttem a tölteléket. A tojást felvertem a tejjel, és megkentem a tészta széleit. Kinyújtottam a kisebb darab tésztát is - kb. 25 cm átmérõjû lett. Ráhelyeztem a töltelékre, és összenyomkodtam a tésztaszéleket -a fölösleget levágtam. A tészta tetejét megkentem tojással, megszórtam barnacukorral, és kis nyílásokat vágtam rajta. 180 fokra elõmelegített sütõben 30 percig sütöttem.

Leila Lindholm receptje alapján


Folytats a blogon ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2010/...

sponsored links

Keres?s